Uuden edessä

Ihminen jää eläkkeelle keskimäärin vain kerran. En siis vielä tiedä, millaista se on ja mitä on odotettavissa kuun taitteen tuolla puolen. Uuden edessä tässä joka tapauksessa ollaan.


Mitä juuri tähän eläköitymiseen tulee, yhtä asiaa ei voi kiertää eikä muuksi muuttaa. Olisi ollut kovin mukavaa kutsua ihmisiä kokoon, nähdä monia kanssani matkaa jakaneita ja viettää yhteistä juhlaa. Mutta nyt ollaan siinä samassa, mikä niin monen kohdalla on kuluneen vuoden aikana ollut realiteetti: merkkipäiviä, elämän taitekohtien juhlia ja ihan tavallista arkea on ollut pakko muokata toisenlaiseksi kerta toisensa perään. Kaikki tämä tehdään lähimmäisten suojelemiseksi ja se on oikein. Omalle kohdalle osuessa se kuitenkin kirpaisee, vaikka vastuulliselle toiminnalle ei olekaan vaihtoehtoa.

Toimitan 31.1. kello 10 Turun tuomiokirkossa messun, jossa luovutan piispanviran tunnukset samalle alttarille, jolla ne sainkin. Paikan päällä messuun osallistuu vain hyvin pieni joukko, mutta virtuaalikirkko tarjoaa mahdollisuuden olla mukana ilman rajoituksia. Vaikka verkon välittämä yhteys onkin toisenlaista, yhteyttä se on yhtä kaikki.

Eläköitymiseen ja muuttoon liittyy myös se, että koti on mahdutettava pienempiin puitteisiin ja paljosta on luovuttava. Siksi pitäisin hyvänä, että mahdolliset muistamiset suuntautuisivat toisaalle sellaiseen työhön, jota pidän arvossa. Rotterdamin merimieskirkon tekemää diakonista työtä voi tukea lahjoittamalla haluamasi summan tilille FI91 1745 3000 0222 79 (NDEAFIHH). Käytä lahjoittaessasi tunnistetta ” Näkemiin, piispa Kaarlo! ” Voit lahjoittaa myös Facebookissa sivulla Piispa Kaarlo Kalliala.

Tämän sivun alalaidasta löytyvään kommenttikenttään voit myös jättää tervehdyksesi, toivotuksesi ja muisteluita vuosien varrelta.

Kiitoksen paikkoja ja aiheita on paljon ja tässäkin yksi! Kiitos siis kaikista yhteisistä vuosista ja yhdessä eletystä elämästä!

Loput käyntikorttini jäävät käyttämättä, mutta niiden kääntöpuolella oleva lainauksen Ernesto Cardenalilta toivon jäävän elämän pysyväksi käyttövoimaksi: ”Ken maistaa pisarankin Jumalaa, on ikuisesti suunniltaan.”

Kaarlo

Emerituspiispa 1.2. alkaen

 



Kommentit

  1. Lämmin kiitos kirjoittamisistasi ja keskusteluista :-) Terveellisiä eläkepäiviä toivottaa Miika H Naantali

    VastaaPoista
  2. Tutustuin Kaarlo-piispaan ensimmäisen kerran kirjan välityksellä. Merimieskirkolla aloittaessa käteen annettiin ajoittain hieman koukeroinen Muukalaisuuden aika, johon tuli kuitenkin palattua usean kerran työn mielekkyyttä etsiessä. Kiitokset siis loistavasta kirjasta, joka oli myös armollisen lyhyt. Kiitokset myös tuesta ja kiinnostuksesta diakoniatyölle Turussa ja Kaarinassa ja kaikkialla muuallakin. Osa puheista ja ajatuksista on jättänyt syvän jäljen. Siunattuja eläkepäiviä sekä sisua ja siunausta! Teemu Hälli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Teemu! Turku on perinteikäs kaupunki ja sen diakoniajohtajilla on sen myötä myös yleensä yhteistä taustaa. Omasta puolestani olen väittänyt, että minulla on kaksi pysyvää työperäistä identiteettiä, merimiespapin ja diakoniajohtajan. Tästä en tingi, vaikka kolmaskin näyttää siunaantuneen.

      Poista
  3. Kiitos kaikista ajatuksia ruokkivista puheista ja kirjoituksista, sekä kiitos siitä, että olet hiippakuntasi ihmisten ja seurakuntien puolesta rukoillut! Ja uskon, että siinä tärkeässä tehtävässä jatkat. Olet yhä tärkeä esimerkki meille monelle tällä tärkeällä tiellä! Siunaten Anne Sippola

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Anne! Jokin jatkuu muuntuneena ja jokin jää toisten harteille. Toivottavasti ote olennaiseen pysyy.

      Poista
  4. Yhdessä pidimme monia kirkkoherrojen johtamiskursseja. Sitten sinä aloit johtaa vielä tärkeämpiä asioita - piispana. Tervetulo meidän eläkeläisten joukkoon. Olkoon ajattelusi ja kynäsi edelleen teräviä. Siunaukseni uuteen aikaasi. Jälleen näkemisen toivossa, We´ll meet again, don´t know when, don´t know where, but I hope and know, - we´´ll meet again!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Koopee, vielä en tiedä, miten eläkeläisiksi ollaan, mutta kaipa se ajan myötä valkenee. Tot ziens!

      Poista
  5. Tervetuloa meidän eläkeläisten joukkoon! Eläkkeellä on kivaa! Kiitos myös yhteistyöstä eri rooleissa j tehtävissä kuluneiden vuosien aikana. Pertti Rajala.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Pertti! Jos olisi yhtään useampaa voinut kutsua päätösmessuun, sinulle olisi tullut tehtäviä. Mutta ei siis. Hyvää jatkoa kirkolliskokouksen varapuheenjohtajana!

      Poista
  6. Lämmin kiitos työstäsi hiippakunnan jäsenten ja kirkon sanoman eteen. Oikeudenmukaisesti ja lempeästi olet ohjannut seurakuntia yhteisen asiamme hoitamisessa. Hyviä eläkepäiviä toivottaen, Sanna Pitkänen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset kauniista sanoista! Toivon, että olen jossakin määrin ollut niiden arvoinen.

      Poista
  7. Kiitos kaitsijalle kaikista kohtaamisista elävänä ja etänä. Siunausta eläkepäiviin. Radiotoimittajaa lainaten Oli ilo! Ismo Nieminen

    VastaaPoista
  8. Kiitos, Kaarlo-piispa etenkin siitä mitä olet kirjoittanut ja puhunut piispavuosinasi. Sinun suustasi ja kynästäsi on tullut kuuluviin paljon sellaista, mitä muut eivät ole sanoneet tai sanoneet yhtä hyvin. Kiitos myös USKOT-foorumissa tekemästäsi työstä. Oli ilo tulla kanssasi uudelleen tekemisiin sen toiminnassa. Iloa ja terveyttä eläkevuosiisi! Odotan, ettet eläkeläisenäkään vallan vaikene.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Laura Maria! USKOT-foorumi oli työläs, mutta antoisa. Toivottavasti sen työ tulee tulevaisuudessa näkymään, kuulumaan ja vaikuttamaan yhä enemmän.

      Poista
  9. Tultuasi Turkuun diakoniajohtajaksi, pääsin kuulemaan jonkin puheesi tai saarnasi. Niinpä kun silloin kolmisenkymmentä vuotta sitten ensimmäisessä virassani Loimaalla aloimme suunnitella kolmepäiväistä Taizé-henkistä Saviseuden Helähdys - tapahtumaa, rohkenin pyytää sinua juhlamessuun saarnaamaan. Aloitin kysymykseni sanomalla, Yhdysvalloissa opin, että kun on suuri juhla tekeillä, kannattaa kysyä saarnaamaan seudun paras saarnaaja. Harvoin olen ollut niin oikeassa; Tuomiosunnuntain saarna oli riipaiseva ja upea. Päivillä mukana ollut Anna-Maija Raittila pyysi messun päätyttyä saada saarnaasi julkaistavaksi. Sinulla oli vain käsin kirjoitettu versio, mutta Anna-Maija sanoi, ei haittaa kyllähän tästä selvän saa! Hän toimitti saarnan Kotimaalle, jossa se julkaistiin muistaakseni seuraavalla viikolla. Kiitos Kaarlo hengellisestä ja aina ravitsevasta kaitsennastasi. Ja ennen kaikkea, kiitos aidosta ja tuntuvasta tuestasi tämän viranhoidon raskaimpina hetkinä. Riku Laukkanen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, Riku... Muistan kyllä saarnan, joka ei Kotimaahan ihan mahtunut, mutta sittemmin Suureen suomalaiseen saarnakirjaan kyllä. Aika pitkä, mutta ahtopaine oli sen verran kova, että siitä nyt vain tuli semmoinen. Kiitokset myös espanjantulkkauksista, Rio Pazin rannoilla semminkin!

      Poista
  10. Kiitos myös Harjavallan seurakunnan puolesta sekä omasta puolestani. Eri piispoista tulee läheisiä tai tuttuja eri tavoin. Sinun tapasi olla ihmisten keskellä ja kanssa on aina ollut lämmin ja avoin. Kiitos siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tuomo! Luova ajattelusi on vuosien varrella suuresti ilahduttanut.

      Poista
  11. Kiitos diakoniatyön ja meidän diakoniatyöntekijöiden huomioimisesta! Levollisia ja siunattuja eläkepäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Diakonia on evankeliumin ydintä: käännän siis kiitoksen takaisin teille!

      Poista
  12. Kiitos, piispa Kaarlo! Parhaiten mieleeni on jäänyt Salon seurakunnan piispantarkastus keväällä 2014. Perniön kirkko oli ääriään myöten täynnä väkeä, oli hyvin lämminhenkinen piispanmessu. Syksyllä 2018 oli myös hieno messu, omalla tavallaan erityinen sekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Salo on monessa suhteessa sen kuva, mihin kirkossa muuallakin olemme menossa: kaikkea hyvää edelleen!

      Poista
  13. Hyvä Piispamme Kaarlo, KIITOS!
    Satakunnan Teologit kiittää Sinua, piispa Kaarlo, hyvästä kaitsennasta ja aidosta ja todellisesta läsnäolostasi täällä Satakunnassa. Kun olet käynyt täällä - ja se on iloksemme tapahtunut usein - olet rohkaissut ja innostanut. Toivomme sinulle kaikkea hyvää ja Jumalan siunausta alkaviin eläkevuosiisi. Monia vuosia, monia armorikkaita vuosia! Lämpimästi Satakunnan Teologien hallituksen puolesta puheenjohtaja Tapani Erämaja ja sihteeri Olavi Saurio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos teille! Yhdessähän työtä tehdään ja koko hiippakunnassa, vaikka maantiede onkin heittänyt tuomiokapitulin enempi etelään. Siunausta ja työn iloa vastedeskin!

      Poista
  14. Kiitos yhteisistä työvuosista sekä lukuisista kohtaamisista niiden aikana...joista Piispan visitaatio Diakoniatalollamme lie mieleenpainuvin. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - kaikkialla siellä, missä mainitaan sana 'diakonia', kannattaa käydä!

      Poista
  15. Kiitos Piispa Kalle viisaista sanoistasi ja tuestasi diakoniatyölle. En koskaan unohda sitä tunnetta, kun tulit vierailulle Porin Sininauhan aamiaiselle. Talon väki oli kiitollinen ja onnellinen saamastaan huomioista. Nämä ihmiset ovat usein kaiken ulkopuolella - ainakin omasta mielestään ja vähintäänkin tunnetasolla. se tunne on niin aito, ettei siitä ole helppo päästä irti. Kiitos, että olet heistä kiinnostunut. Jumalan siunausta kolmanteen elämän vaiheeseesi. Vapaaehtoisrintamalla on tilaa toimia, jos tulevat päivät tuntuvat liian tylsiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos aamiaisesta ja etenkin aamiaisseurasta! Aterian jakaminen on paitsi vahva symboli myös vahvaa todellisuutta. Iloa ja voimia!

      Poista
  16. Jossain itselläni on edelleen tallella tekemäsi aamu-unisten virsi. Muistan ajatelleeni, että tuo oli lupa olla olematta, jos työtehtävät sallivat, virkapaikallaan ennen aamukymmentä. Et tainnut olla piispa vielä silloin, kun aamu-unisten vaikeuksista klo 8 alkavissa kokouksissa kirjoitit, mutta nyttemmin olen joskus kysyttäessä käyttänyt tilannetta hyväkseni; Piispakin taitaa olla aamu-uninen, kun on moisen tekstin kirjoittanut, joten minäkin saan olla.

    Toivottavasti eläkepäivien aamut saavat olla omarytmisiä eivätkä aamuvirkut häiritse liian aikaisin.

    t. Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuinka ollakaan, sunnuntaina kuulin tuon "arkkivirren" neliäänisenä sovituksena ja korkeatasoisena esityksenä - aika tyrmäävää. Omarytmisyys on hienoa, jos työ ja elämä sen sallivat. Joskus kyllä, joskus ei... Hyviä aamuja sinulle!

      Poista
  17. Miten kiittää siitä turvallisuuden tunteesta, joka syntyi pian vihittävälle uudelle papille, kun viisaasti, lämmöllä ja huumorilla ohjasit meitä kohti pappisvihkimystä nyt jo yli 18 vuotta sitten. Se kantoi pidemmälle ja vahvemmin kuin varmasti voit tietää. Sinusta huokui ja huokuu elämänkokemus, empatia toista ihmistä kohtaan ja syvä viisaus. Antamasi tuki ja ennen muuta esimerkkisi antoi luottamusta omiin kykyihin, uskoa siihen, että huumori on hyvästä papinkin työssä ja kokemuksen siitä, että minuun luotetaan ja, että osaan.
    Ja sitten matkan varrella pohdiskelusi niin kirjoituksissasi kuin sekä hetkisen jutellessa, että puhuessasi laajemmalle joukolle on aina inspiroinut, virkistänyt ja haastanut hyvällä tavalla. Valtavan suuri kiitos kaikesta tästä ja että annoit lahjasi kirkon käyttöön. Se on ollut meille kaikille valtava siunaus.
    Tuokoot tulevat vuodet mukanaan roppakaupalla hyvää ja suojelkoot tosiaankin aamuvirkun retaleilta!

    Suuresti siunattuja eläkepäiviä,
    Mia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia jotenkin yllättävästä palautteesta: useinkaan ei tiedä eikä hahmota, millä saattaa olla merkitystä tai mikä on tarpeen. Kukin kummoisenamme me tätä työtä teemme - emme kylläkään toteuttaaksemme itseämme, vaan auttaaksemme toisia toteutumaan. Kaikkea hyvää!

      Poista
  18. Kiitos kun vihit minut papiksi. Hyviä eläkepäiviä.

    Matti Hernesaho

    VastaaPoista
  19. Kiitos Kaarlo! Merikarvian seurakunta tervehtii eläkkeelle siirtyvää piispaa kiitollisena. Pidimme sinussa selkeäsanisuudesta, hyvästä pelisilmästä, intellektin kyvystä nousta jargonian yli ja pohtia asioita uusin sanoin. Olet suvaitseva ja tasapuolinen. Terveisin Tom Broberg

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Tom! Merikarvia ei ole kartalla sellaisessa kohdassa, että siellä noin vain piipahtaisi. Yhtä kaikki samaan yhteyteen me kuulumme. Kaikkea hyvää tulevaisuuteenne!

      Poista
  20. Joulusta lähtien on pitänyt kiittää sinua Kalle näin piispuuden loppusuoralla, linkki tähän foorumiin teki lihan sanaksi. Kirjoituksesi Turun Sanomissa ovat joidenkin mielestä olleet käsittämättömiä, mutta akateemisen väen evankeliointi on mielestäni tärkeää - hienoa kun olet ollut uskollinen kutsumuksellesi. Erityisesti haluan kiittää joulukuun kolumnista, jossa evankeliumi Jeesuksesta kosketti kauniisti. Siunattuja tulevia vuosia Herran vapaana Herran palvelijana!

    Pasi Jaakkola

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Pasi! Joku filosofi (joka yllättäen ei ole silloin tällöin siteeraamani Wittgenstein) on tokaissut, että pitäisi käyttää tavallisia sanoja, mutta sanoa niillä epätavallisia asioita. Se olisi taito se. Vaikkei sitä saavuttaisikaan, siihen kannattaa tähdätä. Siunattuja vuosia sinullekin!

      Poista
  21. Kiitos Kaarlo piispa!
    Iso kiitos Kankaanpään seurakunnan seurakuntalaisten, työntekijöiden ja luottamushenkilöiden puolesta kaikesta yhteistyöstä ja avustasi! Siunausta ja varjelusta kohta alkaville eläkepäiville ja samoin siunausta koko perheellesi. Ps. Mekin muistamme merimieskirkontyötä pienellä lahjoituksella.

    Mika Kyytinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Mika! Kankaanpäässä on uudelle kirkkoherralle työmaata - seurakuntaliitoskin on taas nousemassa horisonttiin. Voimia, sitkeyttä ja työn iloa!

      Poista
  22. On ollut kunnia tutustua Sinuun. Toivon kaikkea hyvää tuleville vuosille.
    Gölten

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Gölten! Jumalan siunausta foorumille ja Sinulle!

      Poista
  23. Kiitos Kaarlo! Ohjasit nuoria ja kokemattomia pappiskokelaita ordinaatioretriitissä lokakuussa 2010 vakaasti ja lempeästi. Vakaasti ja lempeästi siitäkin huolimatta, että samaan aikaan jännitettiin piispanvaalin tulosta. Meille pappiksi vihittäville jäi tunne, että meidän ohjaamisemme ja opastamisemme uran alussa oli sinulle tärkeintä ja innostavinta, vaikka omalta kannaltasi suurempia asioita olisi tapahtunut muualla. Kiitos noiden päivien opeista, avusta myöhemmissä vaiheissa ja kaikesta työstäsi hiippakuntamme ja kirkkomme eteen. Sinua siunaten! Saara Palmunen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Saara! Ordinaatiovalmennukset eivät suinkaan olleet ikävintä dekaanin työssä. (Kuulin vaalin tuloksen Aninkaisten sillan päässä Pihlavasta palatessa - oliko se siis juuri teidän vihkimisenne alla?) Nyt olet sinäkin jo kokenut pappi. Työn ja elämän iloa!

      Poista
  24. Lämmin kiitos kaitsennasta!
    Kaikkivaltiaan siunausta tuleviin vuosiin.

    Vaan muista, minne kuljetkin,
    myös Jumalasi armoisin
    käy aina rinnallasi. (Virsi 593:4)

    Raision seurakunnan puolesta, Sari

    VastaaPoista
  25. Iloista ja valoisaa eläköitymistä Sinulle! Toivoo Anna-Kaisa ja Lasse Hautala

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - eiköhän se tästä seesty, kun hiljakseen alkaa ymmärtää olevansa ihan oikeasti eläkeläinen.

      Poista
  26. Suuret kiitokset monialaisesta työstäsi kirkkomme yhdyspinnoilla muihin uskontoihin ja ulkomailla asuviin suomalaisiin! Verbaalinen ilotulituksesi syvällisillä ajatuksilla vaihtelevissa konteksteissa jää lähtemättömästi mieleen.

    Monia vuosia, monia armorikkaita vuosia!

    Kimmo Kääriäinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - onneksi et puhunut "asiakasrajapinnoista"... Mutta jep, kuva pinnasta on osuva. Ja kiinnostavaa sellaisella/sellaisilla on ollut olla. Erinomaisen hyvää jatkoa!

      Poista
  27. Kiitos kaitsennasta, ohjauksesta ja tuesta! Ja siitä, että piispalta on liiennyt aikaa kuunnella nuorempien ja vielä uran alkumetreillä olevien pappien ajatuksia. Iloa eläkepäiviin. Lastenlapset pitäköön piispan vireänä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - non sum dignus! Nuorten tulee kasvaa, vanhojen vähetä - vaikka senhän me teemme luonnostamme.

      Poista
  28. Suomen Merimieskirkko

    Kaarlo, olet työssäsi Rotterdamin merimiespappina, diakoniajohtajana sekä piispana innostanut ja haastanut kohtaamaan muukalaisuuden toisissamme ja itsessämme. Olet sanoittanut Merimieskirkon työnäyn ja identiteetin, joka kantaa edelleen. Ja juuri ennen eläkkeelle jäämistä, olit päättämässä siitä, miten tulevaisuudessa liikkeellä olevia ihmisiä kohdataan ja palvellaan. Lämmin kiitos työtoveruudesta ja vieraanvaraisuudesta. Sisua ja Siunausta!

    Timo Lappalainen, Paula Raitis ja Hannu Suihkonen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Missuunalle, jota ilman en pysty itseäni edes kuvittelemaan. (Kokeilin äsken: ei onnistunut.) Sisua, siunausta ja solidaarisuutta!

      Poista
  29. Kiitos yhteisistä vuosista USKOT-foorumin puheenjohtajistossa! Toivottavasti yhteistyömme saa jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Atik! Mielenkiintoisia ja antoisia vuosia. Jumalan siunausta sinulle ja foorumille!

      Poista
  30. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  31. Kaarlo, kiitos virkasi hyvästä hoitamisesta, erityisesti saarnoista ja kirjoituksista. Ehkä nyt eläkkeellä Muukalaisuuden aika voi saada jatkoa? Se olisi mahtavaa! Tai sitten vaan lepäilet ja ihmettelet elämää. Toivotan sinulle sellaisia eläkepäiviä kuin tarvitset ja joka tapauksessa riittävää tuulta purjeisiin!

    Lämmöllä, Mari Kinnunen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Mari! Ensin lepäilen minkä ehdin. Ja sitten katson, mitä. Eläkeläisyyden aika on kyllä jonkin jatko.

      Poista
  32. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, toivotan kaikkea hyvää jatkoon! Mukava oli tehdä yhteistyötä Rotterdamin merimieskirkolla, kun teit paluun muutamaksi kuukaudeksi v. 1994. Totesit saavuttuasi, että jotkut asiat eivät muutu; merimies Uutela vaikutti kirkolla ja M/T Nestegas liikennöi Akzon laiturille.

      Poista
    2. Niitä aikoja! Vieläkin osaisin ajaa sekä nimen että koodin perusteella Botlekin Paktankille...

      Poista
  33. Säkylä-Köyliön seurakunta kiittää työstäsi hiippakunnan ja seurakuntien hyväksi. Siunausta ja iloa eläkepäiviin. Seurakunnan puolesta Anna-Kaisa Hautala

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia seurakunnalle! Sen alueella - etenkin Pihlavassa - olen työssäni ollut enemmän kuin missään muualla. Kiitos yhteistyöstä ja ystävällisyydestä teille kaikille!

      Poista
  34. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän koko yhteisen kasvatustyön puolesta lämpimät kiitokset arvokkaasta työstäsi ja antoisia eläkepäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Karja! Kaikkea siunauksen tyyppistä hyvää teille!

      Poista
  35. Pöytyän seurakunnasta lähetetään paljon siunaavia terveisiä ja lämpimät kiitokset vuosien yhteistyöstä ja avusta. Kun ajattelen tapaasi kohdata ihmisiä ja tapaasi puhua meille, tulee mieleen seuraava I. Askolan runo:

    "Usko on lepoa
    vähemmän suoritteita
    enemmän läsnäoloa

    Usko on luottamista
    vähemmän hätäilyä
    enemmän hyvyyden huomaamista

    Usko on
    Tämä riittää.
    Hämmennykseen asti.
    Olemisen arvokas keveys
    itselle ja muille

    Kaikkea hyvää ja Jumalamme runsasta siunausta tuleviin päiviin
    seurakunnan ja itsensäkin puolesta toivotta Irina Kaukinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Irina! Pidä sinnikkäästi kiinni arkkihiippakunnasta...

      Poista
  36. Ulos mailmaha viä
    meijä jäljetön diä
    merell laudottem bääll.

    Kauas pois pala miäl,
    kauas sinn, misä auring ai lämmindäs lua,
    misä huajuvap palmu meill varjoas sua.

    Ko siällt tarppeks o ollt, ni mek kotti jällt tlee.
    Hiivuvee, haaluvee, hiivuvee!”
    (Hj. Nortamo, Merimiäste läksilaul)

    Luannikkai ja siunatui panksuunpäevi!
    Lämpimästi kiittäen, Rauman seurakunta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuin minun suustani - varsinkin "hiivuvee, haaluvee, hiivuvee". Kiitokset seurakunnalle ja siunausta jatkoon!

      Poista
  37. Kiitos arvoisa diakoniapiispa etenkin diakonian neuvottelukunnan luotsaamista kuin diakonian asian edistämisestä muutoinkin kirkossamme ja laajemmin yhteiskunnassa. Uskoisin, ainakin toivon ja toivottelen, että vapaus edistää hyviksi ja oikeiksi katsomiasi asioita nyt vain osaltasi kasvaa. Toivottavasti saamme nauttia taidolla sanoitetuista aatoksistasi myös jatkossa diakonian kentällä.

    Siunattuja eläkepäiviä toivottaen
    Kalle Kuusimäki ja Diakonian ja sielunhoidon yksikkö, toiminnallinen osasto, kirkkohallitus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Kalle, kovin ystävällisistä sanoistasi! Oman kokemukseni mukaan uskontojen kohtaamiseen liittyvät tehtävät veivät liikaakin kapasiteettia diakonialta, joka kuitenkin on kirkon luovuttamaton tuntomerkki - todeksi elettyä evankeliumia kun se on. Hengessä mukana, vähintäänkin!

      Poista
  38. On ollut ilon ja kasvun paikka meille monille yhteistyö kanssasi kirkon vankilatyön hyväksi, jossa työskentelevien vankilasielunhoitajien ja seurakuntien vankilatyössä olevien ilmaisemana olen kerran jos toisenkin ollut kuulemassa kiitollisuuden siitä, miten olet vuosien ajan tukenut mahdollisuuksissa ja puolustanut haasteissa kirkon työtä rikoksista rangaistujen ja heidän läheistensä kanssa - yhteiskunnallisesti ja teologisesti vahvalla, tällä työsaralla toimiville luotettavalla yhteyden ja yhteiskunnan julkista valtaa käyttäviä kohtaan kumppanuuden hengellä. Nämä kristillisen vankilatyön kentän kiitokset ja omani lähetän eläkematkaasi.

    Sami Puumala ja Rikosseuraamusalan hengellisen työn neuvottelukunta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Rikosseuraamusalan hengellisen työn neuvottelukunta" kertoo jo nimellään, että kenttä on kiharainen ja semmoisia olivat myös nämä vuodet. Kaikkea hyvää kaikille, jotka jaksavat soutaa vastatuuleen ja kiivetä ylämäkeen. Kiitokset yhteistyöstä!

      Poista
  39. Kiitos monista yhteisistä - valoisia päiviä tulevaan! Salme ja Juho Savo

    VastaaPoista
  40. Kiitos, hyvä Kalle-piispa, monenlaisesta yhteistyöstä kuluneiden vuosien aikana. Siihen on kuulunut niin koulutuksen kuin virsien parissa viihtymistä. Kaikkea on ryydittänyt tekemäsi tarkkanäköiset havainnot. Uusi aika (autuas, ehkä ikävöity) on alkamassa.
    Hyvän Jumalan runsasta siunausta uuteen alkavaan.

    Ulla Tuovinen ja Kirkon koulutuskeskus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Ulla! Hyvää yhteistyötä, mitä se milloinkin onkaan ollut. Kaikkea hyvää sinulle ja muille!

      Poista
  41. Kiitos monista kohtaamisista vuosien varrella. Monet sanasi ovat osuneet hyvin, avanneet uusia ajatuksia ja innostaneet. Yksi saarnasi on jäänyt mieleen ja palaan siihen yhä uudestaan. Siunausta uuteen elämänvaiheeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Terhi! Kukapa pappi ei hätkähtäisi (ja hiukan huolestuisikin...), kun joku saarna ei ole jäänyt siihen.

      Poista
  42. Kiitos mieleen jääneestä puheestasi Herättäjäjuhlilla. En päässyt paikan päälle, mutta lähellä joulua lähdin ajamaan pimeää Hangontietä ja nappasin mukaani Herättäjäjuhla-cd:n. Kun puheesi alkoi niin jo ensi hetkistä alkaen kaikki aistini terävöityivät ja tiesin, että nyt on merkittävä puhe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia - taisin puhua ikävästä, ehken liian ikävästi.

      Poista
  43. Turku Cathedral Youth Choir kiittää lämpimästi yhteisistä kuluneista vuosista ja toivottaa leppoisia eläkepäiviä sekä kaikkea hyvää tulevaan!

    Turku Cathedral Youth Choir/
    Aina Roiha, puheenjohtaja

    VastaaPoista
  44. Kuusi vuotta sitten sanoit minulle Köyliön vankilassa:"Diakonian virasta et jää koskaan eläkkeelle. Palkan maksaja vaan vaihtuu." Näin on pappeudestakin. Piispalta tulee emeriptus mutta pappi on pappi.
    Siunattua uutta elämän vaihetta! Lämpimin muistoin uutta elämän vaihetta toivottaen Eila-Marja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Jokin on ihan luvallisesti päätöksessä, mutta jokin ei. Sellaista se kutsumus on. Kaikkien hyvää sinulle!

      Poista
  45. Kiitos hyvästä työtoveruudesta srk-yhtymässä silloin kauan sitten. Erityisellä lämmöllä muistan osallistumisesi Yhteisvastuukeräys - yhteinen asiammeko? -näytelmäproduktioon, jossa melko uskottavasti eläydyit diakoniajohtajan rooliin.
    Ja kiitos, Kaarlo, aamu-unisten virrestä!

    Ihania vapaaherran päiviä toivottaen
    näytelmäproduktion kamreerin roolin esittäjä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, kamreeri! Elämäni suuria hetkiä oli lähettää sinulle lasku takaisin merkinnällä "selitys puuttuu" - vaikka tiesinkin, että kysymys oli seurakuntayhtymän osuudesta kehitysvammaisten pastorin kustannuksista. Teatraalinen ele sekin...

      Poista
  46. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  47. Punkalaitumen seurakunnan ja omasts puolestani lämmin kiitos piispalle kaikista kuluneista vuosista, yhteistyöstä ja tuesta! Oli mukavaa saada piispa kylään toivottamaan hyvää matkaa siirtyessämme Tampereen hiippakuntaan. Siitä käynnistä jäi lämmin muisto! Toivottavasti tästä eteenpäin lastenlapset ja isoisä saavat yhteistä aikaa niin paljon kuin ikinä haluavat❤️.
    Virren sanoin: Tulkoon tie sinua vastaan, olkoon tuuli aina myötäinen. Päivä poskillesi paistakoon, sade pelloillesi virratkoon ja kunnes kohdataan elämäsi jääköön käsiin Jumalan. "
    Sari-kanttori

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia - Punkalaitumella tulin käyneeksi useammin kuin monessa muussa seurakunnassa. Vaikka olettekin nyt rajan tuolla puolen, silti tällä puolen hyvässä muistissa ja muistossa!

      Poista
  48. Parahin piispa Kalliala,

    Vuosisatoja Turun (arkki)hiippakunnan alueella on elänyt saamelaisia. Tarvittiin kuitenkin runsaat seitsemän sataa vuotta ennen kuin löytyi piispa, joka kutsui saamelaiset kotikirkkoonsa laulamaan omalla kielellään ja kuulemaan piispan lausuman siunauksen saameksi. Kiitos rohkeudesta ja arvonannosta, jota olet osoittanut. Toivomme kaikkea hyvää ja Jumalan siunausta eläkepäiviisi.

    Buressivdnidehkos du buotveagalaš ja árbmugas Ipmil, Áhčči ja Bárdni ja Bassi Vuoigŋa!

    Terveisin saamenkielisten kauneimpien joululaulujen toteuttajaryhmä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia - ilo on ollut minun puolellani! Saimmepa sentään toteutetuksi joululaulut myös viime joulukuussa, vaikkakin enimmäkseen verkossa. Tulen tänäkin vuonna paikan päälle, jos suinkin mahdollista.

      Poista
  49. Kiitos kaikista niistä lämpimistä kohtaamisista, joissa olen saanut kuulla viisasta ja punnittua puhetta, tullut kuulluksi ja saanut kokea piispan todellista läsnäoloa.

    Pax et bonum,
    toivottaa ahk:n kiertävä kanttorin sijainen, herännäisjuhlien kuulija ja Säkylä-Köyliön seurakuntalainen

    P.S. Olisin kovasti kiinnostunut kuulemaan tuon aamu-unisen virren!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuo "tosielämän aamuvirsi" on alkanut näyttää jotenkin tähdellisemmältä kuin se onkaan - mutta niinpä sain kuulla sen neliäänisenä sovituksena viime sunnuntain messun jälkeen! Tulisipa nyt pian aika, jolloin taas pääsee kirkkoon, ihan säännönmukaiseen jumalanpalvelukseen.

      Poista
  50. Piispa Kaarlo Kalliala!Sydämelliset kiitokseni sekä rehellisistä ja ajatuksia herättävistä kolumneistanne että opetuspuheistanne. Molemmissa kuuluu ihmisyyden ja pohdinnan ääni. Antoisia eläkepäiviä teille ja perheelleenne❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Kirjoittaessaan ei oikein voi koskaan tietää, miten mikäkin tulee luetuksi vai tuleeko lainkaan. Siksi on merkittävää kuulla tulleensa kuulluksi. Siunattuja ja hyviä päiviä!

      Poista
  51. Vuonna 2006 pidit pitkän sarjan aamuhartauksia. Helmikuun ensimmäisen päivän hartaudessa rukoilit näin: "Kunpa me voisimme nähdä niin kuin sinä, Kristus, tarkkaavaisesti lähelle ja tarkasti kauas. Varjele iloani ja ikävääni, kunnes vihdoin saan katsella sinua ja kaikkia rakastamiani suoraan kasvoista kasvoihin." Kenties tämä voi olla tämänkin vuoden helmikuun ensimmäisen päiväsi rukous. Kenties rukouksia voisi pulpahdella kirjoiksi saakka. Kiitos myös aina ystävlliselle piispattarelle. "Nyt tietä käyt. Yö kerran kirkastuu. Helmasta Herran tähdet kohoaa. Siis älä pelkää. Vaikket näekään, purjehdit kohti toivon satamaa." (Virsi 928:4, san. Ylva Eggehorn 1972.) t. Aino Vesti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Aino! Rukouksessa en ole vahva; olin otettu, kun jokin aika sitten annoit minulle kaikki noista aamuhartauksista kokoamasi rukoukset. Kunpa eläisi eläkeläisyyttään juuri tuossa hengessä, jota kuvaat.

      Poista
  52. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  53. Muistan aina saarnasi Pipliaseuran 200-vuotisjuhlien avausmessussa Turun tuomiokirkossa keväällä 2012. Piispa oli pyydetty saarnaamaan, mutta lopullinen varmistus asiasta oli jäänyt tekemättä. Sain tiedon myöhään edellisenä iltana ja minulle jäi yö aikaa järjestää messuun toinen saarnaaja. Helpotus olikin suuri, kun aamulla sain piispalta viestin, että hän tulee kuitenkin illan messuun aja saarnaa mielellään. Kiitos vielä joustavuudesta tilanteessa ja saarnastasi! Siunausta elämään edelleen sinulle ja läheisillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kas! En selvästikään kovin ahdistunut, koska omasta puolestani olen tuon taustan unohtanut. Tarkistin vielä kotisivulta, että tosiaan olen tuolloin saarnannut: kyllä! Iloa ja siunausta!

      Poista
  54. Kiitos kaikesta diakonian hyväksi tehdystä työstä sekä monista puheista ja kirjoituksista. On ollut ilo tehdä yhteistyötä viimevuosina diakonian neuvottelukunnan merkeissä. Hyviä siunattuja eläkepäiviä. Terveisin Katri Valve

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Katri! Ilo on ollut minun puolellani, kun olen saanut nähdä ja kokea, miten diakonia luovasti uudistuu ja löytää sinne, minne pitääkin ja missä sitä tarvitaan.

      Poista
  55. Söinpä tahi nauran : ihminen, arki ja Jumala. Sama teologia jatkukoon virasta riippumatta. Erityisesti muistan viisasta dekaania, jolta sain tukea työhöni ja kouluttautumiseen. Kiitos siitä. Sittemmin olen ollut toisten kaitsennassa. Moni asia jatkuu ennallaan helmikuussakin. Se ero alkanee pikkuhiljaa tulla näkyviin, että kalenterista vapautuu tilaa tärkeämmille asioille. Terveyttä ja siunausta sinulle ja sukukunnallesi. Yst. Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hanna! Nyt on aika perehtyä po. kirjasta etenkin istumisen teologiaan, mutta jonkin ajan päästä epäilemättä myös muuhun eläkeläisen arkeen, inhimilliseen ja jumalalliseen. Kaikkea siunaustyyppistä hyvää myös itsellesi!

      Poista
  56. On ollut suuri ilo työskennellä johdollasi Uskontojen kohtaamisen toimikunnassa. Antoisia eläkepäiviä Sinulle, olkoon merituulet suotuisat! Terveisin Marja Tiilikainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja! Toimikunta oli OMANlaisensa ibadistis-luterilainen joukkio - ja pääsi hyvin bauhtiin juuri välittömän spirittinsä takia. Hyvää jatkoa!

      Poista
  57. Sydämellinen kiitokseni Kaarlo-piispalle pappisvihkimyksestä ja rohkaisuista pappeuteen.

    Teologi-filosofi S. Kierkegaardia mukaillen. Ihmisen on tärkeä ymmärtää, ettei kristinuskon eli Kristukseen uskomisen perusta ole ihmisen omassa toiminnassa. Se on lahja, joka tekee ihmisen autenttiseksi ja todellisesti vapaaksi. Tällaisen lahjan antaja on itse uskon kohde.

    Siunausta kaikkeen.

    Ystävällisesti ja kunnioittavasti Matti Taneli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Matti! Tiesi papiksi on ollut poikkeuksellinen, mutta nyt sille päästyäsi voit tarjota yhteiseen jakoon myös filosofista perehtyneisyyttäsi. Sille on käyttöä. Voimia ja siunausta!

      Poista
  58. Kiitos sinulle. Polkumme ovat ristenneet erilaisten työtehtävien kohdalla vuosien varrella. Olet ollut vahvasti diakoniatyön puolesta puhuja ja muistuttanut näin kirkon perustehtävästä. Toivon sinulle antoisia eläkepäiviä ja Jumalan Siunausta elämääsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin sanottu: kun puhuu diakonian puolesta, muistuttaa kirkon perustehtävästä! Juuri niin: Diakonia eläköön, toimikoon ja näkyköön! Iloa ja voimia!

      Poista
  59. Kiitos lämpimästä vastaanotostasi hiippakuntaan ja kaikista rakentavista sanoista, jotka olet lausunut eri yhteyksissä. "Kaikki muuttuu hyväksi ja kaikki muuttuu hyväksi ja kaikenlaiset asiat muuttuvat hyväksi." Juliana Norwichlainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Taina! Vaikka "asioilla on taipumus järjestyä" ei pidäkään paikkaansa - asioissa ei ole sellaista sisään rakennettua ominaisuutta - Julianan hengellinen viisaus puolestaan toimii. Toivottavasti voit kokea sitä runsaasti myös omassa elämässäsi.

      Poista
  60. Kiitos hyvästä lähtösaarnasta ja siunausta ansaittuihin :) eläkepäiviin. Olkoon Kristuksen elämänläheinen ja -tuoksuinen läsnäolo kanssasi. Vaikket voinutkaan näin lähtöjuhlassasi kohdata kaikkia ystäviäsi fyysisesti, niin näin verkon välityksellä kuitenkin joukko on vielä laajempi. t. Rauno Vesti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Rauno! Erikoista aikaa elämme, mutta pienikin läsnäoleva joukko sekä edustaa että tekee eläväksi etäämpää seuraavat. Iloa ja voimia!

      Poista
  61. Muistan haastattelun, jonka pidit minulle kun hain diakonian vihkimystä. Arvostin sitä syvällistä keskustelua, jonka saimme käydä. Kiitos hienovaraisesta, mutta selvästä ohjauksesta meille seurakunnan työntekijöille. Siunausta elämääsi, myös tästä eteenpäin. T. Tuija Kyrölä, Diakoni-lähetyssihteeri Maskun seurakunnasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Tuija! Aina oli mukavaa haastatella diakonian jaloon virkaan pyrkiviä - ja innostua... Siunausta työhösi ja elämääsi!

      Poista
  62. Peurankello osoittanee, että kiireet vaihtuvat vähitellen siunattuun joutilaisuuteen. Kiitän kaikesta, erityisesti siitä, mikä nauratti sekä liikutti sydäntä ja mieltä, monesti samanaikaisesti tai toinen toistaan seuraten ja toimi myös esimerkkinä siitä, mitä ja miten voi olla viisaasti paimen. Terveisin Rohtoliperi, toisinaan myös Taivaanvuohi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia suuresti - terveisin Purppurakäpinkäinen! Minkä arvasitkin.

      Poista
  63. Muistan sinut erityisesti Syvemmälle pappeuteen -kurssilta, siellä jakamistasi viisaista ajatuksistasi ja siitä että sinulla oli aikaa olla kiirettömästi kanssamme. Olen myös nauttinut taitavista ja rikkaista sanoistasi. Siunattuja ja keveitä eläkepäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Vesa! Semmoisia jakamisia ja fundeerauksia piispan työssä ja niin kaipaa kuin arvostaakin. Työn iloa!

      Poista
  64. Syö nyt vähän tavallisemmin ja lue paljon hyviä kirjoja. Minulle tukesi useammassa tehtävässä ja elämäntilanteessa on jäänyt mieleen hyvänä, niistä kiitos. T Jussi Murtovuori

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri äsken Hesen kerrosaterian. Ehkä jotain luenkin. Kiitoksia, Jussi!

      Poista
  65. Kiitos Kaarlo pitkäaikaisesta Ystävyydestämme ja hienosta Kollegialisuudestasi pappisvirassa, mitä olet kunnioitettavasti ja kannustavasti osannut osoittaa. -Myös Eijalle Terveiset ja Siunauksen Toivotus nyt uuden elämänvaiheen alkaessa. --Anna muutokselle aikaa..... Herra Kanssasi ja Kanssanne! -- Muistan erään, täällä Laukaassa, olleen körttikodin seinällä huoneentaulun, luottamukseen ja lupsakkuuteen ohjaavat sanat; "Harvoin meillä hättäillään, ja turhaan silloinkin".

    VastaaPoista
  66. Kiitos diakonian vihkimyksestä Keski-Porin kirkossa keväällä 2011 sekä juhlasta Rotterdamin merimieskirkolla peruskorjauksen jälkeen, joulukuussa 2014. Olet ollut itselleni merkityksellinen piispa. Kaikkea hyvää tuleviin vuosiin. Terv. Eeva-Maria Ranta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia - tuosta ensimmäisestä diakoniavihkimyksestä on hyviä kuviakin. Toivotan vanhaan merimieskirkkotapaan sisua, siunausta ja solidaarisuutta!

      Poista
  67. Kiitos. Saarnasi ovat hunajaa sielulle.

    VastaaPoista
  68. Kiitos Kaarlo-piispa viisaista ajatuksistasi, joita olemme saaneet kuulla ja lukea! Kiitos yhdessä ohjaamistamme työntekijöiden retriiteistä "Tyhjien käsien suloinen ihme" ja "Kun Jumala katoaa näytöltä". Toivon avoimia käsiä ja sydäntä vastaanottamaan taivaan lahjoja eläkepäivinäsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Päivi! Paitsi noita retriittejä minua ovat erityisesti virkistäneet työyhteisömme syksyiset saaristoretriitit, joissa ympäristöllä on ollut vahva rooli. Kaikkea hyvää ja kannattelevaa sinulle edelleenkin!

      Poista
  69. Kiitos huumorintajustasi, lämmöstäsi ja viisaudestasi. Kiitos hyvistä saarnoista, kolumneista ja kirjoituksista. Lempeitä ja levollisia eläkepäiviä. Elina Ahola

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Elina. Non sum dignus, mutta lepäilyn ehkä taitanen. Iloa ja rauhaa.

      Poista
  70. Kiitos matkakumppanuudesta, etenkin uskontodialogin ja -kasvatuksen kysymyksissä. Kiitos lähtösaarnasta ja loppuvirrestä, joka oli myös rippivirteni.
    Nyt uutta hyvää kohti!
    -Tuula Vinko-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tuula! Kumpikaan noista kysymyskokonaisuuksista ei ole ihan simppeli - hienoa, että annat niissä asiantuntemuksesi käyttöön! Työn ja elämän iloa!

      Poista
  71. Lämmin kiitos sanoistasi ja viisaudestasi! Hyvän Jumalamme runsasta siunausta elämääsi edelleen!

    VastaaPoista
  72. Kiitos Kaarlo-piispa tärkeistä yhteisistä kirkolliskokousvuosista ja sen jälkeisistäkin yhteisistä hetkistä. On ollut tärkeää voida pohtia kanssasi kirkkoa ja sen suuntia. Olen saanut paljon erilaisista puheistasi ja teksteistäsi.

    Kiitos myös diakonian ja ulkopuolisuuden ehkäisyn esillä pitämisestä, paitsi omastani, myös edustamani järjestön Lasten ja nuorten keskuksen puolesta.

    Onnellisia, ansaittuja eläkepäiviä toivotellen
    Heli Pruuki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Heli, itsellesi! Olet kuullut ja kuunnellut tavalla, jonka merkitystä en voi kyllin jubileerata. Iloa ja elämän keveyttä!

      Poista
  73. Lähtösaarnasi osui suoraan myös omaan elämäntilanteeseeni. Kiitos Sinulle ja siunattuja eläkepäiviä!

    Timo Hämäläinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rovastien maailma on jakamaton... Siunattuja eläkepäiviä siis yhtä lailla sinulle!

      Poista
  74. Kiitos Kaarlo kaikesta! Myötätuulisia eläkepäiviä.

    VastaaPoista
  75. Pistää haikeaksi. Minulla oli ilo ja etuoikeus tehdä yhteistyötä kanssasi USKOT-foorumissa. Ensin olit varapj vuodesta 2013 ja sitten pj 2017-2018, jolloin itsekin jäin Foorumista eläkkeelle. Matkaan mahtui niin onnistumista kuin umpisolmuja. Niitä sitten availtiin puheenjohtajiston voimin Fredan pienessä toimistossa aina kun Turun juna sinut Helsinkiin toi. Sinulla on viisautta, suhteellisuudentajua ja huumoria. Kaikkea tarvittiin. Niin, ja kykyä editoida. Etäohjauskin toimi.

    Armorikkaita päiviä! Anja Toivola-Stambouli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anja, itsellesi: USKOT ei olisi missä on ilman sinua! On ollut erinomaisen mukava tehdä kanssasi yhteistyötä hyvän asian eteen.

      Poista
  76. Erityiskiitos siitä, että teit tänään tilaa vanhoille virsille! Virren 402 sanoma on mitä ajankohtaisin!
    Tervetuloa eläkeläisten joukkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia - virret ovat yleensä viisaampia kuin ymmärretäänkään!

      Poista
  77. Olen Helsingin hiippakunnan pappi, jolle Turku on aika etäinen paikka. Olen aina syvällä mielenkiinnolla kuunnellut Sinua, Kaarlo, julkisuudessa ja lukenut tekstejäsi. Ne ovat aina koskettaneet ja antaneet pohdittavaa avartaen elämääni. Ne ovat tuntuneet myös jotenkin niin omilta. On ollut hyvin koskettavaa myös se, että pienet lapsenlapsesi ja perheväkesi
    laajenmminkin sukupolvissa on kulkenut mukanasi eri tilanteissa ja kuvissa. Olet halunnut jakaa näin elämääsi ja ikäänkuin avata ovia omaan todellisuuteesi.
    Olemme tavanneet kasvokkain muistaakseni vain kerran ja silloinkin lyhykäisesti kadulla! Oli heinäkuinen ilta Oulun herättäjäjuhlilla vuonna 2011. Kaupunki oli kestinnyt meitä juhlilla olevia pappispariskuntia hyvin ylenpalttisesti, en vuosikymmenten aikana muista toista yhtä ruhtinaallista llallispöytää. Poistuimme kesäiltaan sattumalta samanaikaisesti, te Eija ja Kaarlo Kalliala ja me Eija Fuller-J ja Harri Juusti. Kuljimme hetken matkaa yhdessä, jutustellen...

    No, halusin jakaa tämän pienen tuokion, mutta ennen muuta toivottaa siunattuja ja siunaavia askeleitä edelleen elämän uusiin vaiheisiin.

    Lämmöllä
    Eija Fuller-Juusti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Eija, Turun etäisyys synnyinkaupungistani Helsingistä ei lopulta ole järin suuri. Ja ihmisiähän me, virkoinemme ja perheinemme, niin suviyössä pohjoisessa kuin arkityössä täällä etelässä. Kaikenlaista hyvää elämääsi!

      Poista
  78. Ordinaatiokoulutuksessani olit dekaanina opettamassa kakunleikkuuta ja muita tärkeitä asioita. Aika pian pappisvihkimyksen jälkeen sain olla mukana äänestämässä sinua piispaksi. Siitä olen ylpeä. Vaihdoin sitten hiippakuntaa, mutta olet ollut minulle tärkeä piispa. Kiitos. Mukavia eläkepäiviä, siunausta kaikille teille. Terv. Pirkko Järvinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia - olkoot kakkusi kuohkeat ja kakkulapiosi kantava! Toisin sanoen: iloa työhösi ja elämääsi!

      Poista
  79. Ordinaatiokoulutuksessani olit dekaanina opettamassa kakunleikkuuta ja muita tärkeitä asioita. Aika pian pappisvihkimyksen jälkeen sain olla mukana äänestämässä sinua piispaksi. Siitä olen ylpeä. Vaihdoin sitten hiippakuntaa, mutta olet ollut minulle tärkeä piispa. Kiitos. Mukavia eläkepäiviä, siunausta kaikille teille. Terv. Pirkko Järvinen

    VastaaPoista
  80. Kiitos vihkimyksestä ja kaitsennasta! Kiitos myös viisaista kirjoituksistasi. Niitä lukiessa isäni kerran arvostaen tuhahti, että kummallista aikaa eletään, kun humaaneimmat ja edistyksellisimmät puheenvuorot kuullaan piispalta. Omaan mieleeni painui myös pappisvihkimykseen liittyvä ryhmähaastattelu. Siinä (ehkä muiden vihittävien hämmennykseksi) päädyimme jonkin mielleyhtymän kautta puhumaan Monty Pythonin sketseistä. Silloin kirkastui, että a) piispakin on ihminen ja b) minäkin uskallan ruveta papiksi.
    Englantilaisen huumorin lisäksi meitä yhdistää näemmä myös meri. Olisipa hauskaa osua joskus samaan satamaan. Hyviä tuulia joka tapauksessa!

    Kungfutsen sanoin: "Meit meripoikhi varjelkoon daevas!"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Martti! Nuo Kungfutsen sanat osuvat kyllä justiinsa keskelle maalia niin kuin Israelin profeetalle sopiikin. Toivottavasti ainakin sitten samassa kaijassa, kun ollaan taivaan haminassa.

      Poista
  81. No olkoon: Näkemiin, PIISPA Kaarlo, mutta tervetuloa eläkeläisten joukkoon, Kalle! Tulit pienen Kaskisten seurakunnan vt. kirkkoherrana seuraajakseni, kun lähdimme Roueniin Merimieskirkon hommiin keväällä 1978, ja kas, viisi vuotta myöhemmin saavuit saman firman töihin Rottikseen. Muutettuamme Turkuun 1984 sinä taas tulit perässä muutaman vuoden päästä. Täällä olemme sitten aina silloin tällöin törmänneet, tosin en Porvoon hiippakunnan pappina ollut kaitsennassasi vaan ystävänäsi, silloin tällöin myös kielenkääntäjänä. Toivottavasti meillä olisi nyt enemmän aikaa tavata, kunhan se vain on tämän pienen viruksen mentyä mahdollista... Sisua, siunausta ja solidaarisuutta jatkossakin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No just, Pete! Uudessa testamentissa se on Paavali, joka kehottaa, että "olkaa minun seuraajiani, niin kuin minä olen Kristuksen seuraaja", mutta tosielämässä olen ollut ennemminkin Pietarin seuraaja. Siis Turussa, jolla silläkin on oma Vatikaaninsa, ei Roomassa. Jollei tuo korona olisi iskenyt, niin jo oltaisiin.

      Poista
  82. Wohon man nicht sprechen kann, darüber muss man danken! PItkä yhteistyö alkoi jo 2000-luvun alussa, kun kapituli ystävällisesti myönsi postimerkkirahat merkittävään tutkimustyöhön "Kirkollisten avioliittoon vihkimisten musiikki Turun arkkihiippakunnassa". Kiitos myös siitä, että ahpk otti Tuhlaajapojan takaisin etelän reissun jälkeen ja sen mukanaan tuoman vaimon myös. Siunausta eläkepäiviin! Jani ja Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Jani ja Leena! Tuhlaajapojat saavat aina palata, semminkin, kun mukana on tuomisia. Kaikkea hyvää ja kivaa teille!

      Poista
  83. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä ja sen kymmenen seurakuntaa sekä yhtymän byrokraatit toivottavat Kaarlo-piispalle antoisia ja leppoisia eläkepäiviä! Tulit meille monille tutuksi jo diakoniajohtajana ja vielä useammalle nyt piispana. Kaikessa olet ollut ihminen ihmiselle ja katsonut meitä samalta tasolta. Seurakunnissa on lukuisia työtovereita, jotka jäävät kaipaamaan kirjoituksiasi ja huumoriasi. Sinua siunaavin ajatuksin toist puolt jokke.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Arvon Seurakuntayhtymä, kauniista ja ystävällisistä sanoista! Vaikka arkkihiippakunnan piispaa lyhyyden vuoksi usein nimitetäänkin Turun piispaksi, tuomiorovastikunta nyt vain on arkkipiispan tonttia. Työtovereilleni ei mitään rajaa kuitenkaan ole ollut. Vaikka työmaan jätänkin, aion kyllä käydä yhtymän alueen kirkoissa. Voimia, kestävyyttä, luovuutta, rentoutta ja reippautta teille!

      Poista
  84. Suuri kiitos, Kalle, hienosta työstäsi piispana. Olet todella ollut isällinen ja viisas piispa. Erityisesti sinun asenne kirkkoon on tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Sinulla on lahja nähdä asiat parhain päin. Kiitos Ruskon seurakunnan piispantarkastuksesta ja monista mukavista Pyhän Henrikin säätiön kokouksista, joissa olen saanut olla mukana. Asiat vaan on aina hoituneet todella luonnikkaalla tavalla. Toivon Sinulle iloa ja valoa eläkepäiviin! Pasi Salminen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Pasi! "Iloinen evankelisuutesi", niin kuin sitä luonnehdit, kantaa tämmöisenä aikana, jona olisi helppo vajota alakuloon. Voimia ja viisautta eteenkinpäin!

      Poista
  85. Kiitos yhteistyöstä valiokunnassa ym. Antoisia ja siunattuja eläkepäiviä! Matti Salomäki Lapualta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Matti! Vaikka kirkolliskokous valiokuntineen kaikkineen on fyysisestikin raskas, siellä voi kuitenkin myös edistää hyvää. Iloa, motivaatiota ja luovuutta!

      Poista
  86. Nuorisotyössä en kovinkaan usein kohdannut Sinua fyysisissä tilanteissa, mutta joskus sentään, ja ilokseni myös monissa kirjoituksissa! Aina, jos nimesi on lukenut vaikkapa seminaariohjelmassa, se on ollut ilahduttava tieto; olen suuresti nauttinut hengellisestä syvällisyydestäsi ja sydämen sivistyksestäsi. Ja tullut monesti myös rohkaistuksi; Joskus kun olin oikein alamaissa, ja itsestäni tuntui, että kirkon torven ääni on vain tunkkainen pihinä, tai torvi jopa vallan narikassa, sä puhuit kirkkaasti Kristuksen seuraamisesta. Mä olin ihan pöllämystynyt, että "Mitä, voiko tässä kirkossa puhua Kristuksen seuraamisesta?" Kiitos, että olet ollut meille esimerkkinä siitä, miten olla jalat maassa mutta sydän taivaassa, ja rohkeasti elää kristittynä, avoimesti, lähimmäistä rakastaen, jokaista ihmistä kunnioittaen, tässä ajassa! <3 Sanna Laukkanen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Sanna! Tuskinpa esimerkkinä, mutta ehkäpä tuon hyvin kuvaamasi uskon elämänmuodon (puhisevana...) puhetorvena. Tuommoisella asialla me tosiaan olemme, me kaikki yhtä lailla.

      Poista
  87. Sunnuntain lähtöseremoniaa katsellessa tulivat mieleen vanhat ajat Rotterdamin
    merimieskirkossa. Kiitos niistä!
    Okko Rinne, kapteeni m/s Outokumpu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Okko! Niitä vanhoja aikoja - ja myös seilausta Outokummulla - muistelee kyllä erityisen mielellään. Olen usein toistanut, että merimiespapin identiteetti jäi minuun pysyvästi . Jokin vuosi sitten melkein loukkaannuin, kun joku esitteli minut "entisenä merimiespappina" - miten niin "entisenä"... Kiva kun muistit!

      Poista
  88. Palattuanne Eijan kanssa Suomeen ja ollessani runosmäen vanhainkodin johtajana teistä tuli itselleni merkityksellisiä työni taustavaikuttajia. Kiitän sinua mm puheestasi Runosmäen henkilökunnan joulujuhlassa, jossa vertasit oivallisesti perushoitotyötä Jeesuksen synnyin tallin tuoksuihin, kiitän 50-v puheestasi ennen vanhainkodin kodin siunaamistilaisuutta, jonka halusin vanhainkodille, asukkaille ja henkilökunnalle antaa.
    Kiitos kapitulin koulutustilaisuuksista, virkaanasettamistilaisuudesta Vampulan kappalaiseksi, tuestasi siinä työssä, piispantarkastuksesmessuata Vampulassa.
    Ennenkaikkea kyyneliin asti koskettavasta lähtösaarnastasi, nöyryydestä ja virsistä, jotka poimit esille. Seuraavan ma 1.2. Päivän tunnusanassa " Kuinka paljon suurempaa kirkkautta säteileekään Hengen palveluvirka !... paljon kirkkaampi loiste ympäröi ympäröi silloin vanhurskauden julistamisen virkaa (2.Kor 3: 8, 9). Tuon kirkkauden saattoi aistia messua katsellessa. Siinä Hengen palveluvirassa olet saanut olla mukana yhdessä Eijan kanssa!
    Kiitos, että olen saanut liittyä tähän joukkoon, Se on suurta armoa!
    Jumalan siunausta sinulle Kaarlo ja Eijalle eläkepäiviin! Saatte edelleen olla Jumalan johdatuksessa uusissa palvelutehtävissä!
    Anneli Salenius

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kristuksen kirkkauden levittämiseenhän meidät on kutsuttu. "Kristus teissä,kirkkauden toivo." vaikkakin arvottomina palveljoina. Jumalan Pyhän Hengen läsnäolo littyi messussa.

      Poista

Lähetä kommentti